Пројекти

Деци Космета са осмехом, заједно у школским клупама" Тител 2009

Ученици Космета у школским клупама општине Тител

НВО „Дечја радост“ Гњилане у сарадњи са УГ „Културни центар“ из Титела под покровитељством Министарства за Косово и Метохију Владе Републике Србије, реализовала је акцију „Деца Космета у школским клупама општине Тител“. У оквиру акције 45-оро деце са Космета су боравила у Тителу.

Деца с Космета у посети компанији „Res Trade“ у Тителу.
Тител - 19.9.2009.

Захваљујући општини Тител, деца Космета имала су прилику да крстаре реком Тисом, Бегејом и ушћем Тисе и Дунава.
Тител - 20.9.2009.

Деца Косова и Метохије, обасута пажњом домаћина, редовно су похађала наставу и учествовала у ваннаставним активностима.
Тител - 23.9.2009.

На позив и уз подршку, Зорана Милешевића из Кикинде, пријатеља организације, деца Косова и Метохије, са својим домаћинима из Титела, боравила су 24.09.2009. године, у Кикинди.
У оквиру посете, деца су имала прилику да посете музеј „Мамутица“, обиђу Сувачу и Теру. Присуствовали су отварању „Змајевих дечјих игара“. За децу је организован ручак у хотелу „Нарвик“.
За време посете, деца су била на пријему код председника општине. Децу је посетио председник Извршног већа АП Војводине Бојан Пајтић.
Деца Косова и Метохије у вечерњим часовима присуствовала су позоришној представи „Дина и облак“ у „Позоришту младих“ у Новом Саду.
Кикинда - 24.9.2009.

Деца Косова и Метохије са својим домаћинима децом из Титела посетили су одред жандармерије МУП-a Републике Србије у Новом Саду. Децу су посетили државни секретар МУП-а Србије Драган Марковић и командант жандармерије др Бранислав Дикић и том приликом организовали закуску и уручили пригодне поклоне деци.
Нови Сад - 25.9.2009.

Својим другарима са Космета домаћини су приредили богат културни програм. Програмом су биле обухваћене игре и песме из свих крајева наше земље. Након програма настављено је дружење деце гостију и домаћина на забави коју је организовао Културни Центар Тител.
Тител - 25.9.2009.

Домаћини су за своје госте организовали традиционалну бербу грожђа. Уз музику, песму, домаћи хлеб деца су уживала у берби. Током бербе деца су се сладила грожђем и посластицама које су припремиле домаћице Културног центра Тител.
Тител - 26.9.2009.

Деци Космета са осмехом, заједно у школским клупама" Суботица 2008

 Дочек деце са Космета у ОШ „Соња Маринковић“.

Деца без једног или оба родитеља и деца из најугроженијих средина Косова и Метохије, њих 45, била су гости својих вршњака у ОШ „Соња Маринковић“, од 3. октобра, када им је у вечерњим сатима приређен свечани дочек, па до понедељка, 6. октобра 2008.

Деца су узраста од трећег па до осмог разреда основне школе, а има и деце која су кренула у средњу школу.

У сарадњи са хуматинарном организацијом „Дечја радост“ из Гњилана наша школа покренула је акцију „Деца Суботице за децу Космета“ са циљем да тој деци помогнемо, на тај начин што бисмо их боравком у Суботици у наредна три дана ослободили свакодневнице која није ни мало лака на Косову и Метохији. Они ће за време боравка у нашој школи, као и у нашем граду уопште, имати прилике да се упознају и друже са вршњацима, као и да упознају културне и историјске знаменитости севера своје земље - рекла је психолог школе „Соња Маринковић“, Бранка Бешлић.

На вечерњој приредби учествовао је хор суботичке основне школе. Ученице осмог разреда Вања Арсић и Јована Човчић, казивале су стихове о Косову. Лана Мучибабић, која прошлогодишња матуранткиња ове школе певала је етно песме, а ОКУД „Младост“ извео је сплет игара из Шумадије.

У име основне школе госте са Космета, као и све присутне на приредби, поздравио је директор школе, Миладин Маравић, и уручио захвалнице пријатељима - спонзорима који су подржали ову акцију школе.

На крају свечаности, у коло - уз децу ОКУД-а „Младост“ који су играли Ужичко коло – спонтано су се укључили сви ученици школе, али и деца, гости са Косова и Метохије.

У циљу што бољег упознавања, дружења и стварања нових пријатељства између деце гостију и деце домаћина, спроведен је низ активности, приредби, журки, заједничких обилазака града и слично.

09

Деци Космета са осмехом, заједно у школским клупама" Суботица 2009

У оквиру пројекта „Вратимо осмех деци“ под покровитељством Министарства за Косово и Метохију Републике Србије реализована је акција „Ученици Космета у школским клупама Суботице“. 

Ђаци ОШ „Соња Маринковић“ угостили су и били домаћини 43 децe са Косова и Метохије.
Ученици, гости и домаћини, заједно су присуствовали часовима и учествовали у ваншколским активностима.

У школи „Соња Маринковић“ предметна настава реализује се у кабинетима. Ученици са Косова и Метохије показали су велико интересовање за сам инвентар кабинета, као и за наставна средства (компјутер, пројектор...).

Од бројних кабинета у школи деци се највише свидео кабинет биологије, у ком су имали прилику да виде разноврсне експонате које су сакупљала деца уз консултације са наставницима.
Ученици су се активно укључивали у процес рада на часу. Тешко је издвојити некога од деце, јер су сви ђаци активно учествовали у раду, али су суботички наставници посебно приметили Михајла Ђорђевића, Милоша Марковића, Мирослава Тасића, Душана Стајића и Наташу Ковачевић као ученике који су се изузетно залагали и показали завидно знање на часовима.

Наставник биологије је у оквиру свог часа организовао квиз и том приликом су сва деца имала прилику да презентују научено, као и да стекну нека нова знања. Екипе у квизу су биле мешовите тј. састављене од ученика са Косова и Метохије и домаћина.

Наставно особље школе је у разговору Стручним тимом НВО „Дечја радост“ навело како су деца са Косова и Метохије много озбиљнија и одговорнија; стиче се утисак да су много зрелији од својих вршњака.

Ученици гости су наводили да постоји разлика у наставном особљу у Суботици и Косову и Метохији тј. да су у Суботици наставници мање рестриктивни и толерантнији него у школама из којих гости долазе. Такође су наводили да су суботички ђаци много слободнији у опхођењу са наставницима.
Ваншколске активности су организоване у виду излета и посета. Ученици Косова и Метохије су са домаћинима посетили СКЦ „Свети Сава“, где им је приређен пригодни програм, потом Дечје позориште - представу „Камено срце“, као и Забавни парк у Палићу.

Организовани су излети у ЗОО врт на Палићу и на Панонију, где су имали прилику да се друже са Мињом Суботом и Рашом Поповим, о оквиру манифестације „Сусрет 1000 деце“.

У оквиру акције у школи гостовао је и Ансамбл народних игара и песама из Грачанице. Овај величанствен догађај су имали прилику да виде сви заинтересовани становници Суботице.
И поред обавеза у школи и ваншколских активности деци је остало довољно времена за додатно упознавање и дружење.

Кроз учешће у овој акцији дошло је до стварања социјално-емотивних веза код деце, као и до упознавања и прихватања различитости. Надамо се да су се деца учешћем у акцији ослободила, бар за тренутак, ружне свакодневнице и осетила слободно, јер - по њиховим речима - слобода им највише недостаје.

22

Деци Космета са осмехом, заједно у школским клупама" Суботица 2010

НВО „Дечја радост“ је у сарадњи са ОШ „Соња Маринковић“ из Суботице уз подршку Министарства за Косово и Метохију Владе Републике Србије у периоду од 16 до 24 октобра реализовала сада већ традиционални пројекат „Деци Космета са осмехом, заједно у школским клупама“.

Пројекат се састоји у томе да ученици са простора Косова и Метохије, 10 дана буду гости својих вршњака из Суботице и да заједно са њима присуствују настави и ваннаставним активностима.

Ове године у Суботицу је дошло 40-оро деце са Косова и Метохије ( Осојане општина Исток,Угљаре Општина Косово Поље, деца из општина Косовског Поморавља: Гњилане, Косовска Каменица, Косовска Витина) узраста од четвртог до осмог разреда и били су смештени су код својих вршњака из школе.

Осим похађања школе домаћини су за децу госте и њихове вршњаке са Космета приредили занимљив програм током боравка у Суботици.

Деца гости су заједно са својим домаћинима посетили Српски културни центар „Свети Сава“ где им је „Светосавска омладина“ приредила леп дочек.

Децу је обрадовао одлазак у ЗОО врт Палић, посета Салашу Ђорђевић позоришна представа и наравно незаборавно дружење на другарској вечери.

Трибина под називом „Живот, обичаји и традиција на Косово и Метохији“ је било добро посећена од стране родитеља и наставника школе.На трибини су

учествовали : Милан Мародић у име Српског културног центра, представник Српске правослване цркве, професор историје Радомир Нинков, и Зоран Максимовић НВО „Дечје радост“.

У току пројекта децу су посетили донатори и пријатељи организације Нада Момировић, власница Модне кућеМона и Велибор Пешић, представник Привредне коморе Београда, који су и присуствовали трибини.

Одушевљење је изазвао наступ Националног ансамбла Коло из Београда, које је у току двочасовног извођења представило сплет игара и песама из целе Србије.

Деца гости су активно учествовали на часовима.

Децу је посетио Млађан Ђорђевић, саветник председника Републике Србије, који је заједно са децом и осталим гостима уживао у мајсторијама чланова Националног ансамбла Коло. Концерту Националног ансамбла Коло су такође присуствовали Модест Дулић, Покрајински министар за омладину и спорт и Слободан Чампраг, члан градског већа задужен за образовање.

Гостима са Космета се посебно допала кабинетска настава као и велик број ученика у оквиру одељења.

Деци је ипак највише пријало дружење ван школе, одласци у шетње јер је по њохим речима слобода кретања то што им највише недостаје.

Пројекат су помогли:

Грађевинско предузеће “ЈАВОРНИК“ Суботица,

ЕЛЕКТО-ВОЈВОДИНА,ЕЛЕКТОДИСТРИБУЦИЈА-Суботица,

“МЛЕКАРА СУБОТИЦА“

„ВОДОВОД И КАНАЛИЗАЦИЈА „Суботица.

“ЏЕНТЕЛМЕНС ПАБ“Суботица

“АУТО-ХЕРМЕС Д.О:О Суботица,

Салаш „Ђорђевић „Суботица

36

Деци Космета са осмехом, заједно у школским клупама“ Суботица, 2011

Наша организација „Дечја радост“из Гњилана у сарадњи са ОШ „Соња Маринковић“ из Суботице је у периоду од 30.09. до 09.10.2011. реализовала традиционалну акцију „Деци Космета са осмехом, заједно у школским клупама“, Суботица 2011.год..

Ученици основних школа ( четрдесет троје деце) са Косова и Метохије узраста од четвртог до осмог разреда су боравили код својих вршњака из школе „Соња Маринковић“ и заједно са њима похађали школу и учествовали у ваннаставним активностима.Ученици са Космета су из општина Косовског Поморавља ( Косовска Каменица, Косовска Витина, Гњилане), Метохије( Осојане ) и Централоног Косова( Косово Поље).

Током боравка у Суботици ученици гости су са својим домаћинима посетили СКЦ „Свети Сава“, ЗОО врт на Палићу, Градску кућу, Храм вазнесења господњег и одгледали представу Суботичког Дечјег позоришта.

На задовољство родитеља, наставника и деце у среду 05.10. децу, родитеље и школу је посетила Нада Момировић, власница Модне куће Мона са својим пријатељима, естрадним уметницима Вањом Булић, Вером Матовић и Николом Урошевић.Наши познати уметници су кроз песму и музику дали допринос акцији и том приликом приредили незабораван програм за све присутне.

Посебна атракција за малишане је био једнодневни излет у Кикинду где су присуствовали традиционалној манифестацији „Дани лудаје“.

Другарске вечери-журке су неизоставан део акције током којег су сва деца уживала певајући и играјући.

У повратку 09.10. ученици гости су заједно са својим домаћинима гостовали у емисији „Жикина шареница“ и том приликом представили акцију тј. боравак у Суботици.

Ова акција се показала као веома значајна јер су успостављена многа нова пријатељства а деца су се лепо осећала у пријатељском окружењу.Циљ ове акције осим успостављања и развијања пријатељства је успешнија социјализација и упознавање са културно историјским знаменитостима севера Србије.

1 16 resize

Страна 1 од 3

Видео снимци

  

 mona

Покровитељ рада организације

  

 mona

Пријатељи организације